Dr. Pásztor Zsuzsa (zongoraművész-tanár)

Dr. Pásztor Zsuzsa

Zongoraművész-tanár vagyok és a zenei munkaképesség-gondozás egyetemi oktatója. Diplomámat a Liszt Ferenc Zeneakadémián kaptam, Kadosa Pál osztályában.  PhD fokozatomat az ELTE-n neveléslélektanból szereztem. Jelenlegi munkahelyem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

1960-tól 1995-ig zongoratanári és zongorakísérői állásban dolgoztam a Tatai Állami Zeneiskolában és a budapesti Lajtha László Zeneiskolában. 1961-től részt vettem a zenei munkaképesség-gondozás (ZMG) kutató és gyakorlati munkájában mint az alapító, dr. Kovács Géza tanítványa, majd munkatársa és szerzőtársa. Ezt a feladatot 1977-től 1995-ig kinevezett tanárként láttam el a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. 1980-tól oktatói, előadói tevékenységet végzek a Fővárosi Pedagógiai Intézet, majd utóda, a Metronóm Kht. és a Muzsikáló Egészség Alapítvány akkreditált továbbképzésein. 1999-ben mesterem, dr. Kovács Géza halála után átvettem a ZMG műhelyének vezetését. 2000 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanítom a ZMG tárgyat zeneművész hallgatóknak, szakvizsgázó zenetanároknak és fejlesztő pedagógusoknak. A ZMG-pedagógiai eredményeit külföldi kurzusokon és konferenciákon mutattam be (Barcelona-Terrassa, Kuala Lumpur, Bern, Fürstenfeld, Bologna,Velky Kamenec, Helsinki).

Főbb kutatási területeim: A zenei foglalkozási ártalmak okai és megelőzésük zeneiskolától felsőfokig. A hangszer nélküli zenei mozgás-előkészítés. A zenei munkaalkalmasság mérőtesztje. EKG vizsgálatok alkalmazása a szereplők idegi-fizikai kondíciójának mérésére. A túlzott lámpaláz élettani háttere és kezelése. Az elfáradás problémája a zenetanításban. A fúvós növendékek és művészek fizikai alkalmassági vizsgálata. Zenei foglalkozási ártalmak előfordulása a magyarországi zeneoktatási intézményekben. A zenei munkaképesség-gondozás lehetőségei a fokális disztónia kezelésében.

Ezekben a témákban több száz előadást, tanfolyamot és konferencia-bemutatót tartottam itthon és külföldön.  Mintegy félszáz cikket, továbbá egyetemi tankönyveket, jegyzeteket, tanári kézikönyveket és oktató filmeket adtam ki.