Házigazda: Erkel Ferenc Vegyeskar

IMG_4236

A kórus

Az Erkel Ferenc Vegyeskar – korábban OKISZ Erkel Ferenc Vegyeskar – 1948-ban alakult Pászti Miklós és Fasang Árpád vezetésével, majd 1963-tól Maklári József folytatta a művészi munkát. 1997-ben két fiatal karnagy (Tardy Gergely és Frank Zoltán) irányításával újjáalakult, s azóta is ebben a formában működik. 2002-ben Cseri Zsófia vette át a kórus vezetését.

A kórus minden szempontból (életkor, foglalkozás, nem, zenei képzettség) vegyeskar, de az éneklés, a zene szeretete és a közös cél erősen összeköti a tagokat. A kórus célja, hogy a különböző zenei stílusok kórusirodalmából minél több „értékálló” művet megtanuljon, s azokat hitelesen tolmácsolja a hazai és külföldi közönség számára. Repertoárjuk a reneszánsz szerzőktől kezdve egészen a kortárs művekig terjed. A mai magyar kórusirodalom népszerűsítését különösen fontosnak érzik. Ezen művek megfelelő interpretációjához a zeneszerzők véleményét is gyakran kikérik a próbafolyamatok alatt. Több mű ősbemutatója is az Erkel Ferenc Vegyeskar nevéhez fűződik.

A kórus – amennyiben lehetősége van rá – online közvetíti hangversenyeit. Azok, akik kíváncsiak a kórusművek mélyén rejlő zenei összefüggésekre, egy-egy zeneszerző kulisszatitkaira vagy a próbafolyamat menetére, ellátogathatnak Kulisszakoncert-sorozatukra.

2012 óta minden évben házigazdái a Szinkópa Vegyeskari Találkozónak, mely előadásokkal és gyakorlati feladatokkal biztosít egyfajta továbbképzést, kitekintést és ismerkedést amatőr kórusok számára.

A KÓTA minősítő hangversenyén „Kiemelt hangversenykórus” fokozatot nyertek, több hazai (Budapest, Debrecen) és nemzetközi (Bréma, Gelnhausen, Gorizia, Nagybánya) kórusversenyen értek el előkelő helyezést, illetve kaptak különdíjat.

A karnagy

cserizsófianegyzet

Az Erkel Ferenc Vegyeskar karnagya, Dr. Cseri Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet Tanszékének főiskolai docense.

1998-tól társkarnagyként, majd 2002 óta a kórus karnagyaként vesz részt az Erkel Ferenc Vegyeskar munkájában. Karnagyi munkája során több karnagyi különdíjban részesült.

 

 

 

 

 

 

További információk a kórus weboldalán olvashatók.

 

csaklogojo